Gal Mini

Husk at siden, inden længe, får nyt navn/webadresse ! Adressen skifter til www.pc-hjælp.dk

Velkommen til siden "Er du bidt af "en gal Mini"

Er du på Facebook ? Hvis ja, så tag en tur forbi gruppen "BMC Freak" og se meget mere omkring engelske biler gennem tiden. Har du selv interesse, og brug for hjælp og vejledning, ja, så meld dig til ! Du har måske selv noget indsigt som kan deles med andre. Her er i hvert fald altid god og sjov stemning.

Nu også som EL-Bil fra 1967 med Tesla motor !

Man tror nærmest at det er løgn !

Klik her for meget mere (video)

Man behøver altså ikke at ha' "et poleret værksted med lift" for at "skrue Mini", men blot en meget tålmodig kone ! Se, både hunden & katten vil osse' være med !

Lidt "oldtimer" baneræs er da heller ikke ad vejen. Se video omkring et baneløb hvor også mange andre, biler af ældre dato, deltager.

Klik i logoet herunder.

Den "rigtige Mini" Er et helt vidunderbarn, og har været det i rigtigt mange år. Den startede som værende en helt almindelig, billig lille familiebil. For sjov fik den hurtigt øgenavnet "hundehuset" Den udviklede sig hurtigt, også til noget helt andet, nemlig rallybil. Dette fordi fabrikanten hurtigt indså at de havde skabt noget unikt, ja, faktisk noget der kørte som en gokart. Hele den ide', som man også kunne ydnytte til det formål, var at den faktisk var "en lille æske" med et hjul i hvert hjørne. Efterhånden blev bilen udviklet til motorsport, også fra fabrikkerne. Der kom større og større motore i, og derfor også, i to tempi, skivebremser/bremseforstærker, dog kun foran.

Slutteligt den oplagte bil til motorsport, nemlig Mini Cooper S. Den seneste med en 1275 cc motor med små 100 hk.

Denne var jo oplagt at tune videre på, og til dette fandtes også rigtigt mange originale tuningsdele. Mange andre producenter af sådanne dele fik også hurtigt øjenene op for potentialet i bilen, og derfor blev markedet nærmest oversvmmet med stumper til netop det brug. Det mest triste er at man nu skal lede som en gal for overhovedet at kunne finde dele til disse biler. Der findes, helt sikkert, mange dele rundt om i garager, kældre, og skure, som desværre aldrig kommer ud at køre igen. Heldigvis findes der stadig en hel del entustiaster for hvem det er en hobby, men også en ære, at få disse eksemplarer til at få et liv langt ude i fremtiden. Man kan se nogle fine eksemplarer her på siden, ligesom man kan se nogle YouTube-videoer ved at

klikke i BMC logoerne her til venstre. I det nederste logo kan ses en masse Minihistorie.

Her kan man købe ALT til en Mini, uanset art og årgang. Man kan faktisk købe ind til at bygge en komplet ny bil.

Klik i logoet herover.

Her kan man se at der er bygget en lille "skuffe" som giver den nødvendige plads til karburatoren Der er selvfølgelig skåret et hul i torpedopladen, og på den øverste er man så nødt til at finde et andet sted at gøre af speedometeret Den anden er en Clubman. og der sidder instrumentet ud for rattet, så her intet problem.

Mini Clubman er et kapitel for sig. Mange vil sige "det er ikke en rigtig Mini" Det er dog en trist påstand fordi at undervognen er præcis den samme, og dermed også de fantastiske køreegenskaber. Det næste er så at der er en anelse mere plads foran motoren, og det gør den alligevel noget nemmere at tune på. Heldigvis er vi også mange der synes at den er pænere. Topmodellen, når man taler Mini Clubman, er jo nok 1275eren. Den er, som en rigtig Cooper S udstyret med en 1275 CC motor, dog ikke med forstærket krumtap, og med den samme type skivebremser foran. En herlig kvik lille bil som den er, men også et oplagt emne til at arbejde videre med.

Tuning er mere end at købe en masse nye dele og skrue på. Det er en meget mere avanceret opgave som mange tager grundigt fejl af. Mange tror at hvis man bare køber sig en stor REMUS-potte, og monterer et KN luftfilter (dette er fornuftigt nok sammen med "en rigtig tuning"). ja, så har man lige hentet 20 heste med det. Det kan da godt være at bilen lyder som en ægte racer, men, men, der bliver faktisk kun færre kræfter ud af alle de penge de koster, ligesom benzinforbruget farer til himmels sammen med brølet. Det bliver, populært sagt, bare til "en brianbil" !


Jeg vil, herunder prøve at beskrive hvor omfangsrigt effektiv tuning kan være. Der skal naturligvis nogle nye/anderledes dele til, men det er mest for ydelsens skyld. Lyden følger så gratis med kan man sige. Den er der, til gengæld, ikke noget i vejen med. Jeg vil, til enhver tid, påstå at der er tydelig forskel på lyden af "en briantuning" og en ægte effektforøgende tuning. Hvis man ønsker at holde omkostningerne lidt nede, og man har modet til det kan man da også godt selv lave noget af det mekaniske, f.eks. topstykke og ventiler.

Er man ikke mekaniker vil jeg dog fraråde det.


Den dejlige lyd skyldes flere ting. En tilpasset, eller ny knastaksel er absolut en nødvendighed. Næst, en karburator som er beregnet til at føde en tunet motor. Her bruger man mest Weber karburatore. De er kendte for at være noget af det ypperste når man taler karburatore til race/tuning. En af grundene er at de to gasspjæld (dobbeltkarburator) sidder på en' fast aksel, og derfor undgår man helt at skulle afpasse/justere på det punkt. Dette til forskel fra SU karburatore som Minien, og de fleste øvrige engelske biler kører med. De er, og vil altid være, mere komplicerede at justere. En anden vigtig forskel ere at Weberkarburatoren har en dobbelt accelerationspumpe, hvor SU karburatoren kun giver en federe blanding ved ændring at venturiforholdene (vaccum). Derfor har man hurtigere reaktion med en Weber. Den kan man så have problemer med at få plads til i en Mini. Det findes der flere løsninger på som det vises på et par billeder her til venstre. Når nu der tales justering af karburatore er der også stor forskel på de to typer. På SU karburatoren kan man kun ændre blandingen med forskellige typer af nåle til dyserøret, man kan også godt justere på højden af dyserøret, men det kan give en meget skæv blanding, dog mest i tomgang. I modsætning til den er der uanede muligheder med en Weber. Her kan man ændre på dyserne i karburatorens to strålerør, og det gælder både luft og benzin. Det kan godt være noget af en opgave at få det til at passe fra tomgang, og i hele kurven op til max. ydelse, men når først det er gjort en' gang behøver man ikke at tænke mere på det, altså med mindre man ændrer på de mekaniske forhold.

Herunder en hel del flere eksperimenter. Er det gode resultater, ja det må man jo selv vurdere.

Klik i BMC logoet herover for video

Herunder en hel del vigtige tuningsdele, plus tips & tricks

Nu er der så skrevet en del om hvodan man får noget "mere mad" ind i systemet, men den skal jo også kunne komme af med det igen, altså det brugte. Her taler vi, dels udstødningssystem, men også knastaksel og ventiler/topstykke.

Når nu man så endelig har fået øget bilens ydeevne til næsten det dobbelte af det den var født med, ja,

så skulle den jo også gerne kunne stoppe igen. Derfor kommer der også noget omkring bremser.

Her, den tidligere omtalte dobbelte weberkarburator, med tragte. Tragtene ville jeg selv undgå. Tænk på hvor meget skidt der har fri adgang lige ind i karburatoren !!!! Har man glemt, bare en lille skrue i motorrummet kan det føre til et fatalt motorhaveri !!! Som det også kan ses herover er det muligt at købe et samlet sæt med de nødvendige dele som passer 100% til alle "A"motore. Her skal man heller ikke bruge energi på at finde et passende luftfilter. Alternativet til dette kunne godt være et KN filter. men den skal, under alle omstændigheder, nok komme til "at brøle alligevel" !

Her kan man se et såkaldt "bananmanifold"

Med sådan et gør man alt hvad man kan for at udstødningsgassen kan slippe væk hutrtigst muligt, og derfor går man efter at afgangene fra den enkelte udstødningsport har det nærmest mulige ens mål. Det er dog ikke muligt at ballancere helt på en mini, da der er to porte som samles i et hul.

Til forskel fra det støbejernsmanifold som bilerne normalt er føt er der himmelvid forskel med dette manifold. Det pjat med at montere en REMUS potte er "fis i en hornlygte" En komplet original Cooper S udstødning er faktisk den besste man kan bruge. Denne findes også med en "lille mellempotte", og den er man bedst tjent med at være foruden.

En "fuldrace knastaksel" giver mange omdrejninger. Vil man have flest mulige af dem er det en rigtig god ide', også at tænke på et lettere svinghjul som vist herover. De findes også i utallige vægte/udgaver. Man skal altid huske at jo vildere man gør knast, og specielt svinghjul, jo mere ujævn tomgang får man, men det er jo heller ikke "tomgang" det handler om.

Knastakselkit findes der også et hav af på nettet. Sådan et sæt som er vist herover indeholder alt man har brug for nemlig, knastaksel, ventilløftere (lettede), ventilfjedre (strammere, eller dobbelte) forkæde (dobbelt), og sidst et lettere vippetøj. Ved valg at knastakseltype er det klogt at aliere sig med en specialist. Dette fordi den skal passe sammen med de øvrige ting man har ændret på motoren, eller har til hensigt at gøre. For at få den bedst mulige ydelse af de penge/dele som man nu har kastet sig ud i at investere, ja, så ville det jo være ærgeligt at miste 10 heste bare på grund af en mindre fejl, eller ?

Bremseforstærkeren er et kapitel for sig. Den originale er monteret i motorrummet lige over koblingshuset, og det er bestemt ikke særligt hensigtsmæssigt. Man kan jo egentlig godt forstå at når man bygger en ny bil, ja, hvor f.... skal man ellers gøre af den. Den originale er faktisk heller ikke kraftig nok, og en større og mere effektiv er der bestemt ikke plads til som den er monteret originalt. Også derfor må man finde et andet sted når man bygger raceerbiler. Alternativet bliver, som regel, inde i kabinen, modsat førepladsen, og nede ved siden af varmeapperatet. Der sidder den faktisk slet ikke i vejen, og der er flere goder ved den placering. Den sidder tæt på bremsehovedcylinderen, og samtidig ikke ret langt væk fra det nødvendige vaccum fra indsugningsmanigsfolden. Som det kan ses på billedet herover kan sådan en (Girling) købes som et sæt med alle nødvendige dele til eftermontering

Skulle du få brug for flere gode råd, tips og tricks så hjælper jeg gerne. Jeg har selv tunet flere Minier gennem tiden, og arbejdet med Austin-Morris biler

i mindst 10 år. For kontaktoplysninger, klik i Minien herover

Om det er et stort arbejde ? Det kan man bande på ! Det er ikke noget man gør på en enkelt aften, ja, heller ikke engang på en hel weekend.

Tro mig når jeg siger at det betaler sig selvom det giver lidt sved på panden, og vabler i hænderne. Her kan man også gå helt vilt op i vægt.

Ventiler er jo noget der farer op og ned med lynets hast, og derfor er det ikke ligegyldigt hvad de enkelte komponenter vejer. Nogle går faktisk så langt at de udskifter de bittesmå låseclips som holder ventilfjedrene til nogle lettere. Så går man altså op i det. Det kunne jo også være at det gav 100 omdrejninger mere på toppen :) Har man råd kan det da heldigvis også købes fixt og færdigt, men her afspejler prisen sig jo i de mange timer man er nødt til at bruge. Det er jo ikke noget man bare stopper gennem en maskine, nej det er "rigtigt håndværk"

Klik i Minien herover for video omkring knastaksler

Klik i Minien for at se video om forstærkning af bananmanifold

Klik i Minien for at se video om modificering af topstykke del 2

Klik i Minien for at se video om modificering af topstykke del 1

Klik i Minien for at se video om modificering af topstykke del 3

Klik i Minien for at se lidt omkring ventiler

Er det her et unfair banerace, eller ?

Ja, det skulle man tro, men se så lige her.

Klik i det øverste billede for video.

Her ses det tydeligt hvem der har gjort det bedste stykke atbejde. Klik i billedet herover for video

Klik i logoet herover for DRCs webside

Klik i Minien for at se lidt mere omkring Close Ratio gearkasser

Ja selv gearkassen kan man, i forbindelse med tuning, gøre noget ved, ved at købe et kit, eller en hel gearkasse med ligeskårne tænder, også kaldet "Close Ratio". Det støjer lidt mere, men giver en hel del mindre friktion. 

Klik i en af minierne her til venstre for at se mere.

Pokaler fra Rally Monte Carlo 1964

Klik i billedet herover for at se et Monte-Carlo rally fra tresserne. Læg mærke til at man kører i "almindelige gadebiler" uden nogen former for tuning. I dags hjælme var dengang kun "bløde hatte". Der var ikke noget med seler, ligesom der ikke var styrtbøjler i bilerne. I dag ville man ikke kalde det et rally, men

"et orienteringsløb". Der er en enkelt Mini som måske kunne ha' undgået ophuggeren hvis den var udstyret med styrtbøjle/bur

Klik i logoet herover for specialister i Close Ratio gearkasser

Som nævnt tidligere, er det mindst lige så vigtigt at have nogle rigtigt gode bremser når man øger kræfterne. Det må og skal være noget godt grej som ikke løber varme sådan lige. Heldigvis har man da også tænkt sig grundigt om fra fabrikken, og en standard Cooper S er født med skivebremser og bremseforstærker. Det samme er Clubman 1275. Ganske effektive, og de kan købes som en "samlet klump" som vist herover. Dette eksempel er et sæt hvor der er fire stempler i hver side af caliperen, plus ventiledede skiver, altså en opgradering af de originale Cooper S bremser

Her ses en glad/heldig gut som har fået lov til at teste en mini Cooper S, klargjort til Rally Monte Carlo. Læg mærke til at gearkassen lyder som om at "kuglerne står i kø" for at komme ud af lejerne ! Det er bestemt ikke tilfældet, men det er den helt normale lyd fra en "Close Ratio" gearkasse. Denne har jo nok også ligeskårne tænder i kron og spidshjul, og så bliver lyden altså noget mere tydelig.

Klik i den flotte "Paddy Hopkirk" gearknop herunder for video. God tur ! 

Siden er under opbygning, og der vil komme mere til løbende